Переглянути всі підручники
<< < 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 > >>

 

Таблиця 9 Орієнтовні норми внесення добрив: органічних (кг/м2), мінеральних (г/м2)
Підготовка насіння до висівання. Перед висіванням насіння сортують, відбираючи найкрупніше і найважче. Йо­го також очищають від домішок і перевіряють на схожість, бо зародок насінини може бути мертвим. Перед висіванням корисно провітрити і прогріти насіння на сонці упродовж 3-5 днів, розсипаючи його тонким шаром і перемішуючи. Після сонячного обігріву насіння проростає одночасно. Сорти овочів добирають відповідно до господарських по­треб чи навчальних завдань, враховуючи їх ознаки і власти­вості: врожайність, скоростиглість, смак плодів, стійкість проти хвороб і шкідників. Час сівби визначається потребою рослини в теплі. Буря­ки, цибуля, морква, капуста, петрушка, щавель, салати по­требують мало тепла (+2...3 °С). їх сіють рано навесні, щоб вони могли більше використати ґрунтову вологу. А от помідори, перець, баклажани, огірки та баштанні культури потрібно сіяти пізніше, коли ґрунт прогріється (+10...12 °С). Капусту висівають у политі водою лунки за схемою 60x50 см (ЗО - 35 рослин на 10 м2). Глибина загортання насіння залежить від властивостей ґрунту та його розмірів. Чим дрібніша насінина, тим мілкіше потрібно загортати її в ґрунт. У маленької насіни­ни і проросток маленький та кволий. Як відомо, верхній шар ґрунту часто пересихає. Якщо насіння посіяти мілко, то воно матиме вдосталь повітря і тепла, але мало вологи. Запам'ятай: шар ґрунту над насіниною не повинен пе­ревищувати розміри насінини більш як у 5-6 разів. Висіва-

 

Переглянути всі підручники
<< < 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 > >>
Сайт создан в системе uCoz