Переглянути всі підручники
<< < 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>

 

Розділ З РАЦІОНАЛЬНЕ ВЕДЕННЯ ДОМАШНЬОГО ГОСПОДАРСТВА § 27. Поняття про кулінарію та раціональне харчування Для чого людина споживає їжу ? Спробуй пригадати, що відбувається з твоїм організмом, коли ти вчасно не поїси. Ти, мабуть, відчуваєш втому, кво­лість, роздратованість, біль у шлунку. Людина споживає їжу, щоб відновити втрачені сили, щоб організм міг рости і розвиватися. їжа постачає організмові різні корисні речовини - білки, жири, вуглеводи, міне­ральні солі, вітаміни. У давні часи люди споживали лише ті продукти, які при­рода дарувала їм у готовому вигляді - сирі овочі, фрукти, різні плоди і трави. Після того як люди навчилися добувати вогонь, вирощувати хліб, розводити худобу, а також виготов­ляти посуд, їжа стала значно різноманітнішою і смачнішою. Поступово люди накопичували знання про харчові про­дукти, способи приготування страв, їх цінність для ор­ганізму. Так виникла наука кулінарія. Кулінарія - це наука про харчові продукти, їх цінність для організму людини, способи приготування різноманітних страв. Знати і вміти використовувати кулінарні знання повинна кожна людина. Адже від того, як людина харчується, зале­жить її здоров'я. Неправильне харчування з молодих доків стає причиною різних захворювань, раннього старіння ор­ганізму. Важливо запам'ятати, що їжа повинна бути не лише смачною, а й корисною. Щоб їжа приносила лише користь, харчуватися слід раціонально. Слово «раціонально» у перекладі з латинської означає розумно, доцільно. Раціональне харчування - це харчування, що забезпечує нормальну діяльність організму людини. Розглянемо основні правила раціонального харчування. Їжу слід споживати щоденно в одні й ті самі визначені години. Споживання страв щоденно в одні й ті самі визначені го­дини називають режимом харчування.

 

Переглянути всі підручники
<< < 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>
Сайт создан в системе uCoz