|
Розділ З РАЦІОНАЛЬНЕ ВЕДЕННЯ ДОМАШНЬОГО ГОСПОДАРСТВА
§ 27. Поняття про кулінарію та раціональне харчування
Для чого людина споживає їжу ?
Спробуй пригадати, що відбувається з твоїм організмом, коли ти вчасно не поїси. Ти, мабуть, відчуваєш втому, кволість, роздратованість, біль у шлунку.
Людина споживає їжу, щоб відновити втрачені сили, щоб організм міг рости і розвиватися. їжа постачає організмові різні корисні речовини - білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни.
У давні часи люди споживали лише ті продукти, які природа дарувала їм у готовому вигляді - сирі овочі, фрукти, різні плоди і трави. Після того як люди навчилися добувати вогонь, вирощувати хліб, розводити худобу, а також виготовляти посуд, їжа стала значно різноманітнішою і смачнішою.
Поступово люди накопичували знання про харчові продукти, способи приготування страв, їх цінність для організму. Так виникла наука кулінарія.
Кулінарія - це наука про харчові продукти, їх цінність для організму людини, способи приготування різноманітних страв.
Знати і вміти використовувати кулінарні знання повинна кожна людина. Адже від того, як людина харчується, залежить її здоров'я. Неправильне харчування з молодих доків стає причиною різних захворювань, раннього старіння організму. Важливо запам'ятати, що їжа повинна бути не лише смачною, а й корисною.
Щоб їжа приносила лише користь, харчуватися слід раціонально. Слово «раціонально» у перекладі з латинської означає розумно, доцільно.
Раціональне харчування - це харчування, що забезпечує нормальну діяльність організму людини.
Розглянемо основні правила раціонального харчування.
Їжу слід споживати щоденно в одні й ті самі визначені години.
Споживання страв щоденно в одні й ті самі визначені години називають режимом харчування.
|
|