|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Викроювання деталей. Викроюють деталі точно по лінії розкроювання (друга лінія, яку проводять, відкладаючи припуски на шви). Якщо деталей кілька,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Мал. 35. Положення ножиць при розкроюванні
|
то спочатку викроюють великі деталі, а потім дрібні. Тканину
|
|
|
не можна піднімати і пересувати під час розкроювання. Пальцями лівої руки притримують тканину. При розкроюванні по прямих лініях ріжуть середньою частиною ножиць. Гострий кінець ножиць розміщують під тканиною (мал. 35).
Після розкроювання шпильки витягують і деталі викрійки знімають з тканини.
|
|
|
|
|
|
Правила безпечної роботи під час розкроювання
1. Шпильки зберігати тільки в спеціальному гольнику або в коробці.
2. Приколюючи викрійки до тканини, шпильки спрямовувати вістрям в один бік.
3. Ножиці під час роботи класти на столі праворуч, із зімкнутими лезами. Не класти ножиці на тканину.
4. Під час розкроювання притримувати тканину пальцями лівої руки, розміщуючи їх на безпечній відстані від леза ножиць.
5. Передавати ножиці із зімкнутими лезами кільцями вперед.
1. Укажи послідовність операцій розкроювання швейного виробу:
... настилання тканини; ... підготовка тканини до розкроювання; ... викроювання деталей; ... крейдування викрійки.
2. Доповни речення:
При підготовці тканини до розкроювання уважно оглядають, визначають...............і........................бік, напрямок ниток....................наявність дефектів тканини. Дефекти тканини відмічають .........................або нитками ........................кольору.
3. Якими способами можна розкладати тканину на столі для розкроювання?
4. Чому при розкладанні тканини на столі її треба ретельно розпра-
|
|
|
|
|
|
|
|
|