|
7. Коли нижня частина омлету підсмажиться, переклади його кухарською лопаткою на тарілку.
IV. Подавання та споживання яєчних страв
Посуд та інвентар: столові прибори, тарілки, підставка з серветками, сільничка з сіллю. Послідовність виконання роботи:
1. Сервіруй стіл для подавання яєчних страв.
2. Подай до столу яєчні страви.
3. Визнач якість страв.
4. Споживай страви, використовуючи необхідні столові прибори.
5. Прибери на столі, помий посуд.
§ 34. Професія кухаря
Кухар займається приготуванням їжі. Ця важлива для людей професія є однією з найстаріших. У всі часи до кухаря ставилися з великою шаною. Адже від його праці залежить здоров'я і настрій людей.
На великих підприємствах громадського харчування (кафе, столових, ресторанах) їжу готують у кількох приміщеннях. У холодному цеху готують салати, бутерброди та інші закуски. Супи та другі страви готують у гарячому цеху. У кондитерському цеху замішують тісто і випікають з нього вироби.
Праця кухаря надзвичайно різноманітна. Йому необхідно вміти обробляти овочі, м'ясо, рибу та інші продукти, правильно і швидко їх нарізати, смажити, варити, місити тісто та випікати вироби, красиво оформляти страви.
На сучасних підприємствах використовують різні машини та механізми, які допомагають в приготуванні їжі.
Щоб опанувати професію кухаря, стати справжнім майстром своєї справи, необхідно здобути багато різних знань: про властивості харчових продуктів, способи приготування з них страв, про машини й обладнання, раціональне харчування, санітарію та гігієну тощо.
Крім великої кількості спеціальних знань, кухарю необхідно мати тонкий смак та нюх. Адже йому доводиться упродовж робочого дня пробувати страви, перш ніж їх подадуть до столу.
Кухар має бути надзвичайно акуратним, фізично витривалим і кмітливим. Його руки повинні працювати уміло і швидко.
|
|