Переглянути всі підручники
<< < 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 > >>

 

Мал. 107. Страви з яєць: а - варене яйце; б - випускна яєчня; в - омлет Варені яйця можна приготувати рідко звареними, «в мішечок» або круто звареними. У рідко звареному яйці білок біля шкаралупи має бути ледь ущільнений, а жовток зовсім рідкий. У яєць, зварених «в мішечок» - білок щільний, а жов­ток - напіврідкий. Круто зварені яйця мають щільний і білок, і жовток. Жовток повинен мати свій натуральний колір, а шкаралу­па - легко обчищатися. Під час варіння яєць слід додержувати таких загальних правил: 1. Яйця опускати в каструлю після закипання води. 2. Води наливати в каструлю стільки, щоб вона повністю покривала яйця. 3. Точно дотримуватися терміну варіння яєць (рідко зва­рене яйце - 3 хв, «в мішечок» - 4...5 хв, круто зварене -8...10 хв). Не слід подовжувати термін варіння яєць, оскільки вони стають тверді й погано засвоюються ор­ганізмом. 4. Після відварювання готові яйця слід одразу ж опусти­ти в посуд з холодною водою. Так їх легше буде обчистити і жовток не втратить свій натуральний колір. Правила безпечної праці під час варіння яєць 1. Не наливай дуже повну каструлю, щоб під час кипіння вода не виливалася через краї. 2. Кришку каструлі знімай обережно, притримуючи її прихваткою. Нахиляй кришку до себе, щоб не обшпарити­ся парою (мал. 108). 3. Готові варені яйця виймай з каструлі шумівкою після виключення нагрівального приладу. 4. Якщо під час варіння яєць користуєшся металевою

 

Переглянути всі підручники
<< < 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 > >>
Сайт создан в системе uCoz