|
|
|
|
|
|
|
|
|
§ 29. Сервірування стола. Культура поведінки за столом
Сервірування стола - це підготування й оформлення його для споживання їжі. Естетично оформлений стіл сприяє гарному настрою. Красиво подані страви посилюють апетит, їжа легше перетравлюється і засвоюється організмом.
Сервірувати стіл треба щодня, а не лише на свята чи для зустрічі гостей. Так виробляється звичка їсти завжди акуратно, красиво, легко і правильно користуватися столовими приборами. А щоденні зустрічі сім'ї за столом є завжди маленьким святом.
Сервірують стіл у такій послідовності:
1. Накривають стіл скатертиною.
2. Розкладають тарілки.
3. Розкладають столові прибори.
4. Ставлять склянки (чашки).
5. Розкладають серветки.
6. Ставлять прибори із спеціями та вази з квітами. Скатерті. На свята стіл найчастіше накривають білою
скатертю, а для чайного столу використовують кольорову. Традиційним для українського стола є використання вишитих рушників. їх розстеляють уздовж столу.
Для щоденного сервірування замість скатертини можна використовувати декоративні серветки (з тканини, соломки, пластику тощо). Важливо, щоб скатертина і серветки з тканини були чисті й гарно відпрасовані.
Тарілки. Тарілку (мілку чи глибоку столову, десертну, закусочну - залежно від страви, що подається) ставлять навпроти кожного за столом на відстані близько 2 см від краю стола (мал. 99). Ліворуч розміщують пиріжкову тарілку.
Столові прибори. Ножі розкла-
|
|
|
|
|
|
дають праворуч від тарілки, повернувши лезом до тарілки. Ложку розміщують також праворуч, носиком догори. Зліва від тарілки розкладають виделки, зубцями догори.
Склянки (чашки) розміщують
|
|
|
|
за тарілкою дещо правіше від її
|
|
|
|
|
|
середини.
Серветки. Без серветки немож-
|
Мал. 99. Схема сервірування стола
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|