Переглянути всі підручники
<< < 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 > >>

 

§ 29. Сервірування стола. Культура поведінки за столом Сервірування стола - це підготування й оформлення йо­го для споживання їжі. Естетично оформлений стіл сприяє гарному настрою. Красиво подані страви посилюють апетит, їжа легше перетравлюється і засвоюється організмом. Сервірувати стіл треба щодня, а не лише на свята чи для зустрічі гостей. Так виробляється звичка їсти завжди акуратно, красиво, легко і правильно користуватися столо­вими приборами. А щоденні зустрічі сім'ї за столом є завжди маленьким святом. Сервірують стіл у такій послідовності: 1. Накривають стіл скатертиною. 2. Розкладають тарілки. 3. Розкладають столові прибори. 4. Ставлять склянки (чашки). 5. Розкладають серветки. 6. Ставлять прибори із спеціями та вази з квітами. Скатерті. На свята стіл найчастіше накривають білою скатертю, а для чайного столу використовують кольорову. Традиційним для українського стола є використання виши­тих рушників. їх розстеляють уздовж столу. Для щоденного сервірування замість скатертини можна використовувати декоративні серветки (з тканини, соломки, пластику тощо). Важливо, щоб скатертина і серветки з тка­нини були чисті й гарно відпрасовані. Тарілки. Тарілку (мілку чи глибоку столову, десертну, за­кусочну - залежно від страви, що подається) ставлять на­впроти кожного за столом на відстані близько 2 см від краю стола (мал. 99). Ліворуч розміщують пиріжкову тарілку. Столові прибори. Ножі розкла-
дають праворуч від тарілки, по­вернувши лезом до тарілки. Лож­ку розміщують також праворуч, носиком догори. Зліва від тарілки розкладають виделки, зубцями догори. Склянки (чашки) розміщують
за тарілкою дещо правіше від її
середини. Серветки. Без серветки немож- Мал. 99. Схема сервірування стола

 

Переглянути всі підручники
<< < 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 > >>
Сайт создан в системе uCoz