Переглянути всі підручники
<< < 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 > >>

 

делка слугують для споживання таких страв як яєчня, ом­лет тощо. На пиріжкову тарілку зліва кладуть пиріжок, булку, бутерброд чи скибку хліба. Праворуч розміщують чашку з чаєм, кавою чи какао на блюдці з ложечкою. Посе­редині столу до сніданку ставлять цукорницю з цукром і ло­жечкою, маслянку з маслом, хлібну вазу, прибори для спецій. Сервірування до сніданку може бути й іншим відповідно до меню. Меню - це перелік страв, напоїв, які подають на сніда­нок, обід чи вечерю. Кожна людина повинна вміти поводити себе за столом. За стіл сідай обов'язково в чистому, охайному вигляді, ви­мивши руки. Фартух, в якому готували їжу, обов'язково зніми. За столом сиди прямо, не сутулячись і не гойдаючись на стільці. Не потрібно дуже низько схилятися над тарілкою, класти на стіл лікті. Не прийнято за столом голосно розмовляти. їж і пий спокійно, беззвучно. Не сьорбай і не прицмокуй. Пережовуй їжу тільки з закритим ротом. Якщо їжа занадто гаряча, не дуй на неї, почекай трішки, поки вона охолоне. Учися правильно і красиво користуватися столовими при­борами. Виделку тримай у лівій руці, а ложку, ніж - у правій (мал. 101). У ложку набирай стільки супу, щоб із неї не виливалася рідина, коли підносиш ложку до рота. Коли приймання їжі тимчасово перервано, то ніж і видел­ку клади на край тарілки, а ложку залишай в тарілці. Після закінчення приймання їжі всі прибори клади на свою тарілку, ручкою вправо. Не клади їх на стіл.
Мал. 101. Користування столовими приборами

 

Переглянути всі підручники
<< < 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 > >>
Сайт создан в системе uCoz