|
делка слугують для споживання таких страв як яєчня, омлет тощо. На пиріжкову тарілку зліва кладуть пиріжок, булку, бутерброд чи скибку хліба. Праворуч розміщують чашку з чаєм, кавою чи какао на блюдці з ложечкою. Посередині столу до сніданку ставлять цукорницю з цукром і ложечкою, маслянку з маслом, хлібну вазу, прибори для спецій.
Сервірування до сніданку може бути й іншим відповідно до меню.
Меню - це перелік страв, напоїв, які подають на сніданок, обід чи вечерю.
Кожна людина повинна вміти поводити себе за столом.
За стіл сідай обов'язково в чистому, охайному вигляді, вимивши руки. Фартух, в якому готували їжу, обов'язково зніми.
За столом сиди прямо, не сутулячись і не гойдаючись на стільці. Не потрібно дуже низько схилятися над тарілкою, класти на стіл лікті.
Не прийнято за столом голосно розмовляти. їж і пий спокійно, беззвучно. Не сьорбай і не прицмокуй. Пережовуй їжу тільки з закритим ротом.
Якщо їжа занадто гаряча, не дуй на неї, почекай трішки, поки вона охолоне.
Учися правильно і красиво користуватися столовими приборами.
Виделку тримай у лівій руці, а ложку, ніж - у правій (мал. 101).
У ложку набирай стільки супу, щоб із неї не виливалася рідина, коли підносиш ложку до рота.
Коли приймання їжі тимчасово перервано, то ніж і виделку клади на край тарілки, а ложку залишай в тарілці.
Після закінчення приймання їжі всі прибори клади на свою тарілку, ручкою вправо. Не клади їх на стіл.
|
|