Переглянути всі підручники
<< < 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 > >>

 

§ 30. Види харчових продуктів, їх зберігання та кулінарна обробка Для приготування страв використовують різні харчові продукти. Продукти бувають рослинного і тваринного похо­дження. Молоко, сир, м'ясо, риба - це продукти тваринно­го походження; овочі, фрукти, крупи - рослинного. Усі харчові продукти можна розділити на такі основні групи: молочні продукти; м'ясні продукти; рибні продукти; борошно, крупи, макаронні вироби; яйця; жири; овочі, фрукти; кондитерські вироби, цукор, мед. У великих магазинах окремі групи продуктів продають у різних відділах. Є також спеціалізовані магазини, де про­дають лише одну групу продуктів - хліб, кондитерські ви­роби, молоко, м'ясо. Харчові продукти псуються від високої температури, світла, тривалого зберігання. Овочі поступово в'януть або гниють, молочні продукти прокисають чи гіркнуть, покри­ваються грибковою плівкою. Такі продукти уже не придатні для споживання. Ніколи не споживай несвіжі продукти! Щоб продукти були якісні, їх слід правильно зберігати. Санітарно-гігіенічні вимоги до зберігання продуктів і готових страв 1. Продукти слід упаковувати, щоб вони не забруднюва­лися. Для різних продуктів вибирають різні упаковки - поліетиленові пакети, алюмінієву фольгу, щільний папір тощо. 2. Продукти, які швидко псуються, зберігають у холо­дильнику. Сире м'ясо кладуть в морозильну камеру; молочні продукти, ковбасу, готову їжу - нижче морозильної камери, в середній частині холодильника; овочі і фрукти - внизу. 3. Зберігати продукти і готову їжу можна не довше визна­ченого для кожного продукту терміну. 4. Продукти, готові до споживання, зберігають закрити­ми, окремо від сирих. 5. Картоплю та деякі інші овочі слід зберігати в темних прохолодних погребах чи підвалах, щоб на них не потрап­ляло світло. Порушення правил зберігання продуктів можуть спричи­нити харчові отруєння. Харчові отруєння - це захворюван-

 

Переглянути всі підручники
<< < 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 > >>
Сайт создан в системе uCoz