|
§ 30. Види харчових продуктів, їх зберігання та кулінарна обробка
Для приготування страв використовують різні харчові продукти. Продукти бувають рослинного і тваринного походження. Молоко, сир, м'ясо, риба - це продукти тваринного походження; овочі, фрукти, крупи - рослинного.
Усі харчові продукти можна розділити на такі основні групи: молочні продукти; м'ясні продукти; рибні продукти; борошно, крупи, макаронні вироби; яйця; жири; овочі, фрукти; кондитерські вироби, цукор, мед.
У великих магазинах окремі групи продуктів продають у різних відділах. Є також спеціалізовані магазини, де продають лише одну групу продуктів - хліб, кондитерські вироби, молоко, м'ясо.
Харчові продукти псуються від високої температури, світла, тривалого зберігання. Овочі поступово в'януть або гниють, молочні продукти прокисають чи гіркнуть, покриваються грибковою плівкою. Такі продукти уже не придатні для споживання. Ніколи не споживай несвіжі продукти!
Щоб продукти були якісні, їх слід правильно зберігати.
Санітарно-гігіенічні вимоги до зберігання продуктів
і готових страв
1. Продукти слід упаковувати, щоб вони не забруднювалися. Для різних продуктів вибирають різні упаковки - поліетиленові пакети, алюмінієву фольгу, щільний папір тощо.
2. Продукти, які швидко псуються, зберігають у холодильнику. Сире м'ясо кладуть в морозильну камеру; молочні продукти, ковбасу, готову їжу - нижче морозильної камери, в середній частині холодильника; овочі і фрукти - внизу.
3. Зберігати продукти і готову їжу можна не довше визначеного для кожного продукту терміну.
4. Продукти, готові до споживання, зберігають закритими, окремо від сирих.
5. Картоплю та деякі інші овочі слід зберігати в темних прохолодних погребах чи підвалах, щоб на них не потрапляло світло.
Порушення правил зберігання продуктів можуть спричинити харчові отруєння. Харчові отруєння - це захворюван-
|
|