|
Сіль із солянки бери кінчиком ножа або спеціальною ложечкою.
Хліб не відкушуй з цілого шматка, а відламуй невеличкими шматочками.
Культура користування столовими приборами має довгу й цікаву історію. Наші давні пращури розробляли здобич примітивними знаряддями, а їли руками. На святкових застіллях Стародавнього Єгипту, Риму та Греції уже був прекрасний посуд із глини і скла. А от ложки були рідкістю. Навіть в середні віки кількість ложок і ножів на столах європейців була обмеженою. Тому страву спочатку розрізали на загальному блюді, а вже потім гості брали окремі шматки. У 16 cm. в Європі в заможних родинах вже було звичним користуватися ложками і ножами. Тільки виделка повільно входила в побут людей. Історія знала різні виделки - з двома і з п'ятьма зубцями. Лише з 17 cm. виделка набула звичної для нас форми - з трьома або чотирма ледь зігнутими зубцями.
Практична робота 22. Сервірування стола
Посуд та інвентар: тарілки різних розмірів, чашки з блюдцями, столові прибори, прибори із спеціями, серветки.
Послідовність виконання роботи:
1. Уважно розглянь карточку з вказаним переліком страв. Карточка-завдання №1. Манна каша, какао, булочка. Карточка-завдання №2. Салат із нарізаних кружальцями
томатів і огірків (крупні кусочки), чай, бутерброд з маслом.
Карточка-завдання №3. Омлет зі шматком шинки, кава, пиріжок.
2. Підготуй посуд і прибори, необхідні для приймання їжі (відповідно до вказаного переліку страв).
3. Відполіруй посуд.
4. Сервіруй стіл на одну персону, використовуючи необхідний посуд, прибори, серветки.
5. Склади серветки, користуючись схемами на малюнку.
|
|