Переглянути всі підручники
<< < 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 > >>

 

Сіль із солянки бери кінчиком ножа або спеціальною ло­жечкою. Хліб не відкушуй з цілого шматка, а відламуй невелич­кими шматочками. Культура користування столовими приборами має довгу й цікаву історію. Наші давні пращури розробляли здобич примітивними знаряддями, а їли руками. На святкових застіллях Стародавнього Єгипту, Риму та Греції уже був прекрасний посуд із глини і скла. А от ложки були рідкістю. Навіть в середні віки кількість ложок і ножів на столах євро­пейців була обмеженою. Тому страву спочатку розрізали на загальному блюді, а вже потім гості брали окремі шматки. У 16 cm. в Європі в заможних родинах вже було звичним корис­туватися ложками і ножами. Тільки виделка повільно входи­ла в побут людей. Історія знала різні виделки - з двома і з п'ятьма зубцями. Лише з 17 cm. виделка набула звичної для нас форми - з трьома або чотирма ледь зігнутими зубцями. Практична робота 22. Сервірування стола Посуд та інвентар: тарілки різних розмірів, чашки з блюдцями, столові прибори, прибори із спеціями, серветки. Послідовність виконання роботи: 1. Уважно розглянь карточку з вказаним переліком страв. Карточка-завдання №1. Манна каша, какао, булочка. Карточка-завдання №2. Салат із нарізаних кружальцями томатів і огірків (крупні кусочки), чай, бутерброд з маслом. Карточка-завдання №3. Омлет зі шматком шинки, кава, пиріжок. 2. Підготуй посуд і прибори, необхідні для приймання їжі (відповідно до вказаного переліку страв). 3. Відполіруй посуд. 4. Сервіруй стіл на одну персону, використовуючи не­обхідний посуд, прибори, серветки. 5. Склади серветки, користуючись схемами на малюнку.

 

Переглянути всі підручники
<< < 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 > >>
Сайт создан в системе uCoz