Переглянути всі підручники
<< < 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 > >>

 

ня, які виникають через споживання продуктів з хворобо­творними бактеріями чи отруйними речовинами. Хвороботворні бактерії можуть потрапити до їжі, якщо овочі чи фрукти перед споживанням не миють, беруть їжу брудними руками, зберігають продукти без упаковки або до­вше визначеного часу. Отруйні речовини можуть міститися в окремих видах продуктів (наприклад, лісових грибах, овочах після хіміч­ної обробки рослин тощо). За використання металевого, пластмасового видів посуду не за призначенням також мо­жуть утворюватися отруйні речовини. Щоб отримати готову страву (суп, салат, кашу тощо), різні харчові продукти проходять кулінарну обробку. Процес кулінарної обробки складається з первинної і теплової обробки. Під час первинної обробки продукти перебирають, сорту­ють, миють, обчищають, нарізують тощо. Первинна обробка різних продуктів здійснюється по-різному. її проводять для того, щоб із харчових продуктів видалити бруд, неїстівні ча­стини (шкірку, гнилі або зіпсовані ділянки), подрібнити шматки продуктів або частково розм'якшити продукти. Під час теплової обробки харчові продукти розміщують в зону високої температури. Під дією високої температури продукти розм'якшуються, набувають приємного вигляду, смаку, аромату, знищуються шкідливі мікроорганізми, зберігається щонайбільше поживних речовин. Такі продук­ти добре перетравлюються і засвоюються організмом, не викликають харчові отруєння. Неправильна теплова обробка може зіпсувати харчові продукти - вони стають несмачні, набувають неприємного запаху, втрачають багато поживних речовин, можуть місти­ти хвороботворні бактерії. Основні види теплової обробки - варіння і смаження. Варіння - це вид теплової обробки, за якого продукти нагрівають у воді, іншій рідині чи парі. Смаження - вид теплової обробки, при якому продукти нагрівають в жирі. Щоб до їжі під час кулінарної обробки не потрапили шкідливі для організму хвороботворні бактерії і не спричи­нили харчового отруєння, слід додержувати санітарно-гігієнічних вимог: 1. Перед приготуванням їжі ретельно вимити руки з ми­лом. Нігті мають бути коротко обрізані.

 

Переглянути всі підручники
<< < 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 > >>
Сайт создан в системе uCoz