|
ня, які виникають через споживання продуктів з хвороботворними бактеріями чи отруйними речовинами.
Хвороботворні бактерії можуть потрапити до їжі, якщо овочі чи фрукти перед споживанням не миють, беруть їжу брудними руками, зберігають продукти без упаковки або довше визначеного часу.
Отруйні речовини можуть міститися в окремих видах продуктів (наприклад, лісових грибах, овочах після хімічної обробки рослин тощо). За використання металевого, пластмасового видів посуду не за призначенням також можуть утворюватися отруйні речовини.
Щоб отримати готову страву (суп, салат, кашу тощо), різні харчові продукти проходять кулінарну обробку. Процес кулінарної обробки складається з первинної і теплової обробки.
Під час первинної обробки продукти перебирають, сортують, миють, обчищають, нарізують тощо. Первинна обробка різних продуктів здійснюється по-різному. її проводять для того, щоб із харчових продуктів видалити бруд, неїстівні частини (шкірку, гнилі або зіпсовані ділянки), подрібнити шматки продуктів або частково розм'якшити продукти.
Під час теплової обробки харчові продукти розміщують в зону високої температури. Під дією високої температури продукти розм'якшуються, набувають приємного вигляду, смаку, аромату, знищуються шкідливі мікроорганізми, зберігається щонайбільше поживних речовин. Такі продукти добре перетравлюються і засвоюються організмом, не викликають харчові отруєння.
Неправильна теплова обробка може зіпсувати харчові продукти - вони стають несмачні, набувають неприємного запаху, втрачають багато поживних речовин, можуть містити хвороботворні бактерії.
Основні види теплової обробки - варіння і смаження.
Варіння - це вид теплової обробки, за якого продукти нагрівають у воді, іншій рідині чи парі.
Смаження - вид теплової обробки, при якому продукти нагрівають в жирі.
Щоб до їжі під час кулінарної обробки не потрапили шкідливі для організму хвороботворні бактерії і не спричинили харчового отруєння, слід додержувати санітарно-гігієнічних вимог:
1. Перед приготуванням їжі ретельно вимити руки з милом. Нігті мають бути коротко обрізані.
|
|