|
Щоб поповнити втрачену воду, людина споживає рідкі страви та різні напої - молоко, чай, компот, кисіль та ін.
Залежно від температури напої бувають гарячі й холодні. До гарячих напоїв належать чай, какао, кава, відвари трав та ягід.
Чай виготовляють із висушеного листя чайного куща. Залежно від способу обробки листя отримують чорний, зелений, червоний та жовтий чай. Найбільше споживають чорний чай.
Називають чай переважно за місцем його вирощування - китайський, індійський, цейлонський, грузинський, Краснодарський.
Чай - цінний напій, надає організму бадьорості, свіжості, утамовує спрагу. У чаї міститься близько 300 різних речовин, зокрема цілий ряд вітамінів Р, РР, В, С та ін.
Сухий чай надзвичайно легко поглинає вологу і сторонні запахи. Тому зберігати його потрібно у скляних або фарфорових банках, які щільно закриваються. Не можна зберігати чай у паперовій чи пластмасовій упаковці. Термін зберігання сухого чаю до 8 місяців.
Щоб чайний напій приносив найбільше користі, треба правильно його заварювати.
Заварювання - це спосіб теплової обробки, за якого продукт заливають окропом і настоюють певний час під закритою кришкою. Під час заварювання із продукту (сухого чаю, висушеного листя суниці, цвіту липи, ягід, гілок вишні, малини тощо) у воду переходять різні речовини і утворюється напій.
За дотримання правил заварювання із сухого чаю в напій переходить найбільша кількість цінних для організму речовин.
Воду для заварювання слід брати м'яку, без сторонніх запахів. Якщо доводиться брати водопровідну воду, то її треба витримати кілька годин у відкритому посуді.
Кип'ятять воду у металевому чайнику (мал. 106). Воду, яка закипіла, одразу ж знімають з вогню. Сучасні електричні чайники після закипання води вимикаються автоматично (самі, без допомоги людини). Коли ж вода під час кипіння довго і сильно бурлить, вона перекипає і заварений нею чай не буде таким ароматним. Не можна заварювати чай водою, що кипіла кілька разів.
Заварюють чай у фарфоровому або фаянсовому чайнику. Перед заварюванням його прогрівають, обполоснувши кілька
|
|