Переглянути всі підручники
<< < 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 > >>

 

Щоб поповнити втрачену воду, людина споживає рідкі стра­ви та різні напої - молоко, чай, компот, кисіль та ін. Залежно від температури напої бувають гарячі й холодні. До гарячих напоїв належать чай, какао, кава, відвари трав та ягід. Чай виготовляють із висушеного листя чайного куща. За­лежно від способу обробки листя отримують чорний, зеле­ний, червоний та жовтий чай. Найбільше споживають чор­ний чай. Називають чай переважно за місцем його вирощування - китайський, індійський, цейлонський, грузинський, Красно­дарський. Чай - цінний напій, надає організму бадьорості, свіжості, утамовує спрагу. У чаї міститься близько 300 різних речо­вин, зокрема цілий ряд вітамінів Р, РР, В, С та ін. Сухий чай надзвичайно легко поглинає вологу і сторонні запахи. Тому зберігати його потрібно у скляних або фарфо­рових банках, які щільно закриваються. Не можна зберіга­ти чай у паперовій чи пластмасовій упаковці. Термін зберігання сухого чаю до 8 місяців. Щоб чайний напій приносив найбільше користі, треба правильно його заварювати. Заварювання - це спосіб теплової обробки, за якого про­дукт заливають окропом і настоюють певний час під закри­тою кришкою. Під час заварювання із продукту (сухого чаю, висушеного листя суниці, цвіту липи, ягід, гілок вишні, малини тощо) у воду переходять різні речовини і ут­ворюється напій. За дотримання правил заварювання із сухого чаю в напій переходить найбільша кількість цінних для організму речовин. Воду для заварювання слід брати м'яку, без сторонніх запахів. Якщо доводиться брати водопровідну воду, то її треба витримати кілька годин у відкритому посуді. Кип'ятять воду у металевому чайнику (мал. 106). Воду, яка закипіла, одразу ж знімають з вогню. Сучасні елект­ричні чайники після закипання води вимикаються автома­тично (самі, без допомоги людини). Коли ж вода під час кипіння довго і сильно бурлить, вона перекипає і заварений нею чай не буде таким ароматним. Не можна заварювати чай водою, що кипіла кілька разів. Заварюють чай у фарфоровому або фаянсовому чайнику. Перед заварюванням його прогрівають, обполоснувши кілька

 

Переглянути всі підручники
<< < 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 > >>
Сайт создан в системе uCoz