Переглянути всі підручники
<< < 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 > >>

 

Крім натуральної кави, у продажу є розчинна. Щоб при­готувати з неї напій, порошок розводять окропом безпосе­редньо в чашці. П'ють каву з маленьких кавових чашок. У невеликих дозах кавовий напій надає організму бадьо­рості, енергії. Надмірна ж кількість кави діє на організм не­гативно - виникає нервове збудження, безсоння. Для ор­ганізму дітей і підлітків краще вживати замінники кави. У продажу є спеціальні суміші, виготовлені із коріння ци­корію, кульбаби, земляної груші, ячменю, сої тощо. За своїм смаком такі напої подібні до напою натуральної кави, мають приємний аромат. Порошок какао отримують із зерен тропічного дерева ка­као. В какао багато жиру, є солі калію, фосфору, речовини, що стимулюють серцеву діяльність. Напій какао, як і чай та кава, надають організму бадьорості, енергії. Какао випускають у вигляді натурального порошку, кон­центрату, какао зі згущеним молоком, а також у вигляді розчинного порошку. Чай відомий людям дуже давно. Батьківщиною його вва­жають Китай. Спочатку чай використовували як ліку­вальний засіб від багатьох хвороб. Сьогодні чай є улюбленим напоєм мільйонів людей. У різних народів склалися свої традиції приготування і споживання чаю. Так, у Китаї і Японії цукор в чай не кладуть. В Англії його часто п'ють з молоком. В Індії - часом додають прянощі, а в Монголії варять, додаючи рис, м'ясо, пельмені, топлений жир. В Ук­раїні, як і в європейських країнах, здебільшого підсолоджу­ють цукром, іноді додають лимон.
Українці завжди добре знали і використовували для приготу­вання напоїв трави, листя, плоди різних рослин - м'яти, чеб­рецю, липи, суниці, малини тощо. Так, для лікування застудних захворювань часто використовують напар липового цвіту, ягід, листя чи гілок малини. Спробуй і ти приготувати вдома ароматний і цілющий напар із липи. Для цього засип у розігрітий заварювальний чайник сухий липовий цвіт (1 чайна ложка сухої липи на 1 склянку напару). Залий окропом і закрий чайник кришкою. Зверху накрий серветкою або льняною грілкою для чайника.

 

Переглянути всі підручники
<< < 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 > >>
Сайт создан в системе uCoz