|
Крім натуральної кави, у продажу є розчинна. Щоб приготувати з неї напій, порошок розводять окропом безпосередньо в чашці.
П'ють каву з маленьких кавових чашок.
У невеликих дозах кавовий напій надає організму бадьорості, енергії. Надмірна ж кількість кави діє на організм негативно - виникає нервове збудження, безсоння. Для організму дітей і підлітків краще вживати замінники кави. У продажу є спеціальні суміші, виготовлені із коріння цикорію, кульбаби, земляної груші, ячменю, сої тощо. За своїм смаком такі напої подібні до напою натуральної кави, мають приємний аромат.
Порошок какао отримують із зерен тропічного дерева какао. В какао багато жиру, є солі калію, фосфору, речовини, що стимулюють серцеву діяльність. Напій какао, як і чай та кава, надають організму бадьорості, енергії.
Какао випускають у вигляді натурального порошку, концентрату, какао зі згущеним молоком, а також у вигляді розчинного порошку.
Чай відомий людям дуже давно. Батьківщиною його вважають Китай. Спочатку чай використовували як лікувальний засіб від багатьох хвороб. Сьогодні чай є улюбленим напоєм мільйонів людей. У різних народів склалися свої традиції приготування і споживання чаю. Так, у Китаї і Японії цукор в чай не кладуть. В Англії його часто п'ють з молоком. В Індії - часом додають прянощі, а в Монголії варять, додаючи рис, м'ясо, пельмені, топлений жир. В Україні, як і в європейських країнах, здебільшого підсолоджують цукром, іноді додають лимон.
Українці завжди добре знали і використовували для приготування напоїв трави, листя, плоди різних рослин - м'яти, чебрецю, липи, суниці, малини тощо. Так, для лікування застудних захворювань часто використовують напар липового цвіту, ягід, листя чи гілок малини.
Спробуй і ти приготувати вдома ароматний і цілющий напар із липи. Для цього засип у розігрітий заварювальний чайник сухий липовий цвіт (1 чайна ложка сухої липи на 1 склянку напару). Залий окропом і закрий чайник кришкою. Зверху накрий серветкою або льняною грілкою для чайника.
|
|