Переглянути всі підручники
<< < 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 > >>

 

За терміном зберігання розрізняють яйця дієтичні (які поступили у продаж не пізніше 7 діб після знесення) і сто­лові. Для приготування яєчних страв використовують лише свіжі яйця, які зберігалися не більше як 30 діб. Якщо ж яй­ця знаходилися в холодильнику більше місяця, то їх мож­на використовувати лише для випікання кондитерських ви­робів. У домашніх умовах сирі яйця слід зберігати в сухому, чи­стому і прохолодному місці. В холодильнику їх розміщують на полицях або на внутрішній поверхні дверцят. Свіже якісне яйце має цілу і чисту шкаралупу, прозорий білок, не має сторонніх запахів. Перевірити свіжість яєць можна такими способами: 1. Обережно надбити шкаралупу яйця ножем і вилити його вміст у склянку. Розглянути уважно білок і жовток. Перевірити чи у яйця немає неприємних запахів. 2. Розглянути вміст цілого яйця, просвітивши його. У домашніх умовах для цього можна використати цуп­кий папір. Згорнути папір у вигляді трубки (на зразок підзорної труби) і проглянути яйце через трубку на світло. Зіпсоване яйце не просвічується, або ж на ньому видно темні плями. Існує спеціальний прилад - овоскоп, який використову­ють для перевірки якості яєць. Яйця розкладають у лунки і підсвічують знизу. На великих підприємствах якість яєць визначають за допомогою спеціальних приладів. Із яєць готують різні страви: яйця варені, яєчні, омлети (мал. 107). Яйця додають також до інших продуктів для приготування запіканок, оладок, котлет, тістечок, тортів, кремів тощо. Первинна обробка яєць. Спочатку обов'язково переві­ряють якість і свіжість сирих яєць. Потім яйця миють і витирають. Мити яйця необхідно тому, що на шкаралупі можуть бути хвороботворні бактерії. Сильно забруднені яй­ця слід мити з сіллю або содою. Якщо яйце було в холодильнику, то перед тепловою об­робкою його треба опустити на кілька хвилин у теплу воду. Теплова обробка яєць. Для приготування яєчних страв використовують такі види теплової обробки: варіння, сма­ження, запікання.

 

Переглянути всі підручники
<< < 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 > >>
Сайт создан в системе uCoz